Saturday, 20 April 2013

muar dan melaka :)

salam alls :)
aku baru balik dr muar n melaka . haha . tu yg kt tittle pun smile je .
actually , plan yg sebenar benarnya pegi muar je . tu pun sebab ad jemputan kawen sepupu mama .
dekat kesang laut . since kesang tu dah very the dekat dgn melaka . kami pun decide nak jejalan kat melaka . oh ye , bukan kami sekeluarga je tapi empat family ko ! ye, keluarge aku , abah(pakcik aku) , acah(makcik aku) , n makteh . so marilah kite konvoi ke melaka ye , cik kiah . dari kesang laut tu , terus sampai masuk highway ABM . then dalam setengah jam je dah sampai bandaraya Melaka . mungkin ar dlam setengah jam gitu . then sampai ngam ngam waktu zohor . jadik , kami pergi masjid selat melaka . solat jamak dan qasar kat sane . hehe . cantik pemandangan walaupun panasss !!!!! lepas solat , kiteorg nak naik menara taming sari . so selepas 5 minit lepak2 jap pas solat tu . bergeraklah kami ke menara taming sari . bih kurang 15 menet kot nak sampai menara tu dr masjid selat .

sampai ke destinasi , kiteorg berkumpul dulu . tunggu ramai2 . pastu beli tiket . tiket for taming sari ni 10 ringgit bg yg tunjuk Mykad n 20 ringgit bg yg x tunjuk . dgn semangatnye mama ajak semua naik . tp mak n makteh n kak yang serta suami dan anaknye x naik . jadik acah one family  yg naik , aku , kakak , mama , kak yun , along n abang lazim . mama kelakar okay , bende tu naik je dye terus menjerit . gayat ! kelakar sgt2 . tp comel gile mama macm tu . haha . pastu dlm taming sari tu family kiteorg yg paling bising . org lain senyap tgk panorama . tp kami membingitkan suasana menggelakkan mama . mmg kelakar sgt mama time nie . pastu dah turun ,kiteorg nak naik river cruise . so jalan kaki skit , lalu shortcut kat dalam banda hilir . hurmm da dlm banda hilir kami pun sempat shopping kejap . belacan n gule2 n asam pun kiteorg beli . dan dapatlah tshirt pat helai . mama selai , aku selai , kakak over dualai .

pastu lepak2 jap kat banda hilir tu tunggu semua abes shopping baru nak naik river cruise . dah kumpul semua , kami pun jalan kaki ke tempat river cruise . tapi kiteorg bukan naik yg DUCK . DUCK tu mahal , dalam 44 ringgit kot . dengar acah ckp td . kiteorg naik yg seploh hengget je . okay dah beli2 tiket , ramai2 naik cruise tu . wah excited kata ko ! memey ah excited . tp mula2 je .  dah lama naik bosan okay mak jah ! lama gile dye nak pusing satu tu . memang la panjang sungai tu . pastu driver cruise tu konon nak buat penumpang happy lah dgn brek2 . ingat air memercik tu best sgt ah ? hayy , choyy ! sungai tu dalah kotoq . air tu masuk mulut . haih , pastu pejalanan nak pusing tu dah la lama , pastu nak pusing balik ke tempat tiket tu balik . mak aih , boleh tido aku cakap . pastu cruise tu boleh naik memalam . memey la cantik kalau malam . tp kalau dah lama mcm tu perjalanan pergi n pusing balik . tido aku kat dlm cruise tu . sama cam kt taming sari td , family kiteorg jugak yg bising . lg2 bile makteh , ayah , mama dah bergabung . memang best ar . org lain diam je . family kiteorg mmg kaki gelak lah kan . haha .

pastu dah sampai jeti tu balik , kiteorg pun jalan balik ke kereta . nak balik dah . tapi cikyus ajak makan kat klebang plak . kiteorg pun ikut je lahh . smpai klebang , carik kedai asam pedas . best jugak lah . asam pedas dia not bad . tp ade bende aku x suke . aku amin ikan bilis goreng campur cili . mcm sedap je tgk . bile aku start makan , rupenye ade petai . aku terus x mkn . pastu dah makan tu , nak balik lah . dalam pejalanan balik tu susur keluar ke ayer keroh terus . perjalanan terus sampai johor . pastu sampai kat area pagoh dlm kul 7 . decide solat kt RNR pagoh . mkn2 skit  . pastu terus balik . n selamat sampai ulu tiram . Alhamdullilah :)

aku rasa hepi sebab dapat luangkan masa dgn sebahagian keluarga aku . memang enjoy sgt bile jalan2 dalam keadaan x plan mcm tu . spontan je idea nak g jln2 kt bandaraya melaka tu . i love my family !!!


*p/s - masa on the way pegi muar , kat RNR Macahap tu . aku jumpe retiss singapore ko ! (itu pun nak kepoh) haha

okay , tu je aku nak cite .
bye , salam and nite alls . :)

Friday, 19 April 2013

kehidupan sekarang :)

salam all :)
dah malam baru aku nak hapdate . haha .
so , kehidupan sekarang ? okay jer !
saya okay ! saya dah besar ! okey , okey .
humm , sekarang masih bersekolah di smk felda ulu tebrau .
dan insyaALLAH akan bersekolah di sana sampai tahun depan sebab aku x dpat SBP or MRSM .
rayuan kedua pun x dpt . baru je check tdi . tpi ntah kenape aku mcm happy je . haha .
now kat skolah macam biase lah . tapi biasa la kan , budak sains tulen kalau x gila dan gila-gila x sah . pening tauu x !!!! dengan fizik , kimia , bio . add math lagik . perghh . fizik paling kenot go . susah ! add math tu ok lah jugak . so far bio n chemistry ok jer . tu je la prob aku , fizik and add math . agak lemah . kehidupan ngn kekawan pun best . kels tinggl 22 owg .
memang best hokay . tpi still bising , eh mestilah , budak 4 cempaka kan kepochi memasing . haha .
girls tggl 10 . n tau x seja tggl 10 org nie, kami sering bekerjasama dlama ape2 pun .
contohnye , bila sorang marah , semua marah . emo girls . haha .
lelaki plak , macam biasa lah , bising . tappi diorang lah penceria kelas !
lgi2 ketua kelas aku , hanif faisal . xde dia , sunyi kelas , xde raihan pun sunyi kelas .

so kiteorg kekadang biarkan je kalau diorang bising, tp kdang2 marah gak .
hehe . kehidupan jadik budak form 4 plak , aku rase okay kowt .
sama je sibuknye mcm mase form 3 . ingat form 4 tu honeymoon year ke ?
takk hokeyy ! kadang2 tu biasalah bila homework banyak . lagi banyak dari latihan mase form 3 .
tapi sebagai pelajar , kita ikut je la kan ape yg ckg suruh .

nak buat macam mane . kehidupan pelajar sekolah . takpe jiha , lagi 2 tahun je . tahun nie n tahun depan je . dan tahun depan aku SPM . takutt . tapi kene hadapi gak .
haha . kay lahh  . dah xde idea nie .



bye , salam semua .
have a nice day .